Aktualności

Dzień Gofra – warsztaty kulinarne

Dziś świetlica wiejska w Wylewie wypełniła się zapachem gofrów i naleśników – pancakes. A wszystko to za sprawą warsztatów kulinarnych, które przygotowały i poprowadziły panie z KGW w Wylewie. Zarówno przygotowanie łakoci, jak i ich degustacja, były czystą przyjemnością.
Było pyyyyysznie! Jak bardzo? Wypróbujcie nasze przepisy!

        

Gofry

2 niepełne szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 3 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać. Żółtka wymieszać z mlekiem i olejem, dodać ubitą pianę z białek. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem, wylać ciasto (do kolejnych gofrów nie trzeba natłuszczać). Gofry piec do lekkiego zarumienienia. Można podawać z bitą śmietaną i owocami lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Pancakes

2 szklanki mąki pszennej, 2 duże jajka, 1,5 szklanki mleka, 75 g roztopionego masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, szczypta soli

Jajka lekko roztrzepać, dodać mleko, masło i wymieszać. Dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju) na lekko złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, świeżymi owocami lub innymi dodatkami według uznania.

Smacznego!

Skip to content