Aktualności

Ferie zimowe – warsztaty kulinarne

Dziś spotkaliśmy się w stołówce gminnej, gdzie uczestnicy naszych zajęć bardzo zaangażowali się w zajęcia kulinarne. Do działania przystąpiły grupy: “Ogórki”, “Pomidory”, “Czosnki”, “Ptysie” oraz gościnnie “Hamburgerki” – dzieci z oddziału „0” z sieniawskiej podstawówki. Pod czujnym okiem instruktorów i według ich wskazówek dzieci przygotowały mini-kebaby i pyszne kruche ciasteczka. Dziękujemy bardzo pracownikom stołówki: panu Danielowi Czyżowi oraz paniom: Alicji Beńko, Annie Paluch i Alicji Bęben za zorganizowanie i przeprowadzenie zajęć. Było pysznie. A patrząc na zaangażowanie dzieci na zajęciach coś nam się wydaje, że w Sieniawie rośnie przyszły mistrz kuchni.

A oto przepis na pyszne ciasteczka:

Ciasto:

2 szklanki maki pszennej

25 dkg margaryny

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto jak na kruche.

Pianka:

1 białko

12 dkg cukru pudru

Ubić białko dodając stopniowo cukier puder.

Ciasto rozwałkować. Wykrawać foremka ciastka i każde z nich smarować pianką. Piec ok. 15 min. w temp. 150-180 o C.

Smacznego!

Skip to content